הליך פשיטת רגל  – מהתחלה ועד הסוף

מי נזקק להליך  פשיטת רגל ?  אדם שיש לו חובות בסכום של 50,000 ₪ או יותר, ולא מסוגל לפרוע אותם (כיום הליך "פשיטת הרגל" נקרא הליך "חדלות פירעון". במאמר זה נשתמש בשם המוכר יותר לציבור הרחב – פשיטת רגל. אדם שפותח בהליך פשיטת רגל ייקרא "יחיד").

למה בעצם לנקוט בהליך פשיטת רגל  ? אדם שיש לו מספר תיקי הוצאה לפועל בהם ננקטים כנגדו הליכים מבצעיים (עיקול למשל), מגלה כי קשה להתמודד עם כל חוב וכל חוב בנפרד, מאחר ונדרש ממנו להגיש בקשות לצווי תשלומים בכל תיק הוצאה לפועל, בנפרד. לדרך פעולה כזאת מספר חסרונות בולטים : העלות הכספית גבוהה מאחר ונדרש להגיש בקשה נפרדת בכל תיק ותיק בו ננקט הליך מבצעי. מעבר לכך, הפעולה לא תמיד תהיה יעילה : הגשת בקשה וקבלת צו תשלומים בתיק מסוים לא מבטיחה שלאחר מכן לא ייפתחו הליכים מבצעיים בתיק הוצאה לפועל אחר. בנוסף, גם אם יצליח החייב לקבל צווי תשלומים במספר תיקי הוצאה לפועל, הוא עלול לגלות שהסכום הכולל של צווי התשלומים שנקבעו לו על ידי רשם ההוצאה לפועל, מצטבר לכמה מאות ואף אלפי  ש"ח – סכום שרוב החייבים יתקשו לשלם. חיסרון בולט נוסף הוא שדרך פעולה כזאת לא מפחיתה את גובה החובות הכולל של החייב ולכן הוא צפוי להמשיך ו"לגרור" אתו את החובות למשך שנים רבות.

הדרך להביא לסילוק של החובות ולסגירת תיקי ההוצאה לפועל, היא הליך פשיטת הרגל.

עורך דין שי דנה

מהם היתרונות של הליכי פשיטת רגל ? פתיחה בהליכי פשיטת רגל מביאה לכך שהטיפול בכל החובות מבוצע באופן מאוחד וההליכים בכל תיקי ההוצאה לפועל מעוכבים, כך שהנושים אינם יכולים להמשיך ולפעול כנגד היחיד במסגרת ההוצאה לפועל. יתרונות נוספים  : ההליך מביא כבר מתחילתו לעיכוב כל ההליכים וההגבלות שננקטו כנגד היחיד – דבר שמקנה לו אורך נשימה ושקט נפשי בשל הפסקת העיקולים, ההתראות וההגבלות השונות. חייבים רבים מגלים כי לאחר תקופה ארוכה של בריחה מהחובות, מהעיקולים ומהנושים שלהם, הם יכולים להתחיל ולעבוד במקום עבודה יציב וקבוע כאשר המשכורת וחשבון הבנק שלהם מוגנים מעיקול. בנוסף: ההליך מקנה ליחיד ולמשפחתו וודאות רבה יותר לגבי שנים הבאות. אבל ההבדל המשמעותי ביותר הוא כמובן העובדה שהליך פשיטת הרגל הוא היחיד שיכול להביא למחיקת חובותיו של היחיד : יחיד אשר נוקט בהליכי פשיטת רגל יקבל בסוף ההליך הפטר, חובותיו יימחקו והוא יוכל לפתוח דף חדש בחייו.

משרד עורך דין שי דנה

איפה מתנהל הליך פשיטת רגל  ?  אם גובה החובות הכולל של היחיד הוא בין 50,000 ₪ ל-150,000 ₪ – יתנהל ההליך בלשכת ההוצאה לפועל.

אם גובה החובות הכולל הוא מעל 150,000 ₪ – יתנהל ההליך בפני הממונה על חדלות פירעון במשרד המשפטים (יחיד שסך חובותיו פחות מ-50,000 ₪ לא יוכל לנקוט בהליך אלא אם כן הוכיח לרשם ההוצל"פ שקיימים נימוקים מיוחדים המצדיקים את הכנסתו להליך). תוכן המאמר נכון להליך המתנהל בפני הממונה ובשינויים קטנים – גם להליך בפני ראש ההוצאה לפועל.

איך נפתח ההליך  ? בהגשת בקשה לפי חוק חדלות פירעון. הבקשה מוגשת באופן מקוון ובדרך כלל לאחר כ-30 יום ניתן צו פתיחת הליכים (לעיתים קיימים עיכובים, הנובעים מדרישה להשלים מסמכים או עומסי עבודה אצל ההוצל"פ או אצל הממונה על חדלות פירעון).

יש לציין כי בהליך המתקיים בלשכת ההוצאה לפועל, נקבעת ישיבה שבה מתבקש היחיד להציע לנושים שלו הצעת הסדר לסילוק חובותיו, כלומר סכום מזומן או שילוב של סכום מזומן עם תשלומים נוספים לתקופה כלשהי. אם היחיד והנושים לא מגיעים להסכמות במסגרת ישיבת ההסדר, ממשיכים לשלב הבא – צו פתיחת הליכים. יש לציין כי בהליך בפני הממונה לא נקבעת ישיבה לעניין הסדר, אבל זה כמובן לא מונע מהיחיד להציע לנושים הצעת הסדר בשלבים השונים שמתוארים במאמר זה.

"צו פתיחת הליכים": הצו הראשון שניתן בהליך הוא צו פתיחת הליכים. הצו יכלול מינוי של נאמן  (עו"ד שממונה על חקירת היחיד, מרכז את ההמלצות בעניין היחיד ומגיש אותן לשופט / רשם שדן בתיק) ויפרט את הפעולות העיקריות שהנאמן צריך לנקוט עם תחילת ההליך. צו פתיחת הליכים יקבע עיכוב של כל ההליכים כנגד היחיד ומשלב זה והלאה לא ניתן יהיה לפתוח נגדו בהליכים משפטיים או בהליכי גבייה. הצו יכלול ביטול של עיקולים שהוטלו בעבר (למשל: על משכורת או על חשבון הבנק) וגם ביטול של הגבלות שהוטלו בעבר (למשל: הגבלת רישיון נהיגה). הצו מטיל על היחיד הגבלות אחרות כמו הגבלה על החזקת דרכון/ יציאה המארץ, הגבלה על הקמת תאגיד, הגבלת השימוש בכרטיס אשראי. בד"כ יכלול הצו גם תנאים לניהול חשבון הבנק של היחיד. הצו יפרט את חובותיו של היחיד במסגרת ההליך כולל חובת התשלום החודשי, הגשת דוחות וכו'. בדרך כלל יפרט הצו גם את המועד לדיון בבית המשפט (או בלשכת ההוצאה לפועל – תלוי היכן מתנהל ההליך).

"תקופת הביניים": לאחר שניתן "צו פתיחת הליכים" מתחילה "תקופת ביניים" בה מבצע הנאמן בדיקה של מצבו הכלכלי של היחיד. בתקופה זו היחיד צריך לעמוד בכל המטלות של ההליך, כולל חובת תשלומים חודשיים, חובת הגשות דוחות על הכנסות והוצאות (כל חודשיים), העברת מסמכים שדורש הנאמן, חקירה אצל הנאמן ועוד. בתקופה זו גם בודק הנאמן את תביעות החוב שהגישו הנושים לתיק פשיטת הרגל : כל הנושים של היחיד מחויבים להגיש מחדש לתיק פשיטת הרגל את תביעת החוב שלהם – נושה שלא יעשה זאת עומד בפני סכנה שהחוב שלו יתבטל ולא יוכל לתבוע אותו יותר מהיחיד. עם סיום בדיקותיו (לפי החוק תוך 9 חודשים, אך בד"כ התקופה מתארכת) מגיש הנאמן דו"ח עם ממצאי הבדיקה. בתוך 60 יום מקבלת דוח ממצאי הבדיקה, אמור הממונה להגיש הצעה לתוכנית שיקום כלכלי של היחיד.

משרד עורך דין שי דנה

"צו שיקום כלכלי": לאחר שבית המשפט מקיים דיון בהצעת הממונה, הוא נותן "צו לשיקום כלכלי" של היחיד, שבו נקבע התשלום חודשי שעליו לשלם מכאן והלאה, מספר החודשים לתשלום וסנקציות במקרה שלא יבוצע התשלום כפי שנקבע. אורך תקופת התשלומים הזו יהיה בדרך כלל 3 שנים ממועד צו השיקום הכלכלי. במקרים מתאימים, בית המשפט מוסמך להאריך או לקצר את התקופה. התשלום שייקבע ליחיד בתקופת התשלומים הזו, יהיה מבוסס על יכולת ההשתכרות שלו ויהיה מדויק יותר מהתשלום שנקבע לו בצו פתיחת ההליכים. יש לשים לב שאם במסגרת תקופת התשלומים יגיעו לידי היחיד נכסים כלשהם (למשל: מתנה, זכיה בפרס וכיו"ב), הם אמורים להיות מועברים גם כן לטובת הנושים. החוק קובע כי בית המשפט רשאי לקצר או להאריך את תקופת התשלומים שנקבעה בצו השיקום הכלכלי, אם השתנו הנסיבות לאחר שהצו ניתן (במקרה שינוי נסיבות קיצוני, ניתן לבקש ולקבל גם הפטר). נימוק נפוץ להארכת צו התשלומים – אי עמידה של היחיד בתשלומים שנקבעו לו בצו השיקום הכלכלי.

מה זה "הפטר בפשיטת רגל" ומתי הוא ניתן ? הפטר בפשיטת רגל הוא מחיקה סופית של החובות, שלאחריה נסגרים תיקי ההוצאה לפועל. בדרך כלל החובות נמחקים לאחר שהיחיד שילם את כל התשלומים שנקבעו לו במסגרת "צו השיקום הכלכלי". עם זאת, במקרים מתאימים עשוי בית המשפט להורות על הפטר לאלתר בפשיטת רגל, כלומר : מחיקת חובות מיידית שמבוצעת כבר בדיון בבית המשפט, או פרק זמן קצר לאחר מכן. דוגמא לאדם שיופטר לאלתר : אדם המוכר ע"י המוסד לביטוח לאומי כנכה ואיבד את כושר עבודתו באחוזים גבוהים ולצמיתות – במקרה כזה, כושר ההשתכרות שלו מצומצם ואינו עולה על דמי המחייה בכבוד ולכן קיים סיכוי משמעותי שיינתן לו הפטר לאלתר. דוגמא נוספת היא אדם מבוגר מאוד. המשותף למקרים אלו הוא חוסר התועלת בהמשך ההליך מאחר ובשל מצבו לא ניתן לחייב את היחיד  לשלם צו תשלומים חודשי בסכום משמעותי.

עורך דין פשיטת רגל בחיפה -עורך דין שי דנה

שינוי תקופת התשלומים: האם ניתן לשנות את תקופת התשלומים ? אם בצו השיקום הכלכלי נקבעה ליחיד תקופת תשלומים העולה על 3  שנים, ניתן להגיש לבית המשפט בקשה לקיצור התקופה. הבקשה תוגש רק לאחר שחלפו שלוש שנים ממועד הצו לשיקום כלכלי. תנאי להגשת הבקשה – שהיה מאמץ משמעותי של היחיד לסילוק החובות ושיתוף פעולה מלא מצדו. אם לאחר שניתן צו שיקום כלכלי מתגלות עובדות חדשות ומשמעותיות המראות שינוי במצבו של היחיד, מוסמך בית המשפט לקצר את תקופת התשלומים, להאריך אותה או לתת הפטר מיידי.

הקדמת תשלומים: האם ניתן לבקש לקצר את תקופת התשלומים שנקבעה בצו השיקום הכלכלי (ע"י הגדלת התשלום החודשי או: תשלום חד פעמי), כדי לקבל הפטר מוקדם יותר ? החוק מאפשר זאת בתנאים הבאים: יש להגיש בקשה לבית המשפט. בית המשפט ישמע את עמדת הנושים ויאשר את הבקשה אם השתכנע שמקור הכסף אינו מסכומים שהוסתרו ע"י היחיד במשך ההליך.

הליך חדלות הפירעון הינו הליך הדורש מיומנות רבה וכן טיפול רציף והגנה על האינטרסים של הלקוח מול הנאמן, הנושים, ושאר הגופים המעורבים בהליך. מומלץ להיעזר אך ורק בעו"ד המומחה לתחום פשיטת הרגל וחדלות הפירעון.

אנא השאר פרטים ונחזור אליך בהקדם

    מאמרים לפי נושא

    בחלק זה תוכלו למצוא מאמרים שכתב עו"ד שי דנה בו הוא משתף איתכם בידע הרחב שצבר במהלך השנים בתחומים הבאים:

    תיק הוצאה לפועל, הסדר חובות, עורך דין חובות, חובות בהוצאה לפועל, הסדר חובות בהוצאה לפועל, מחיקת חובות בהוצאה לפועל, מחיקת חובות לבנקים, עורך דין מחיקת חובות,הוצאה לפועל חובות,, עורך דין למחיקת חובות, פשיטת רגל, הוצאה לפועל, עורך דין הוצאה לפועל, ועוד…

    פשיטת רגל/חדלות פרעון

    פשיטת רגל

    עורך דין פשיטת רגל בחיפה / נשר / קריות / טירת כרמל משתף אתכם במאמרים שיסייעו לכם להכיר את תחום פשיטת הרגל / חדלות פירעון.

    משרדנו מתמחה בכל תחומי פשיטת הרגל, חדלות פירעון, דיור ציבורי ונותן שירותים באיזור חיפה, נשר, טירת כרמל, קריות והסביבה.

    דיור ציבורי

    חדלות פרעון ודיור ציבורי

    הוצאה לפועל