עורך דין פשיטת רגל מסביר על חוסר תום לב בהליכי חדלות פירעון

 

מטרתם של הליכי חדלות פירעון  ופשיטת רגל:

מטרותיו של הליך חדלות הפירעון (וגם של  ההליך הקודם – פקודת  פשיטת הרגל), הן  : שיקום כלכלי של היחיד, פירעון גבוה ככל הניתן של חובות היחיד ושילובו מחדש של היחיד בחיים הכלכליים כדי שיימנע מהסתבכות נוספת בחובות.

אני מייצג מעל 20 שנה כעורך דין פשיטת בחיפה, ופעמים רבות נתקל בחוסר הבנה של לקוחות לגבי מושג "תום הלב". אז מהו בעצם "תום לב" ? מבלי להיכנס להגדרות משפטיות מורכבות, דרישת "תום הלב" משמעותה התנהלות ישרה והגונה (בשלבים מסוימים נדרש תום לב מול הנושים ובשלבים אחרים, נדרש תום לב גם מול בעלי התפקיד בהליך – כלומר הנאמן הממונה).

במאמר הבא אסביר מהו משקלו של רכיב תום הלב בהליכי פשיטת הרגל והליכי חדלות הפירעון.

המצב המשפטי עד חודש 9/19 :

חוק חדלות פירעון נכנס לתוקף בחודש 9/19, במקום פקודת פשיטת הרגל הישנה. לפני תיקון החוק היה משקלו של רכיב תום הלב גדול יותר : אם החייב לא הצליח להוכיח כי יצר את חובותיו בתום לב, בית המשפט שדן בבקשת פשיטת הרגל יכול היה לדחות את בקשת פשיטת הרגל וכך היה קורה במקרים לא מעטים. לפי המצב המשפטי הקודם, בדיקת תום הלב התמקדה ב-2 תקופות שונות: התקופה הראשונה, שהיא התקופה בה נוצרו החובות (כלומר תקופת ההסתבכות הכלכלית) והתקופה השנייה – "בתוך ההליך" (כלומר לאחר הגשת הבקשה לפשיטת רגל). חוסר תום לב בתקופה הראשונה יכול היה להתבטא בהסתבכות בחובות באופן בלתי אחראי, כלומר בחוסר אכפתיות או תוך אדישות להשלכות מעשיו על הנושים (למשל: פיזור שקים מתוך ידיעה שלא יכובדו בבנק), הצגת מצגי שווא לנושים, קבלת החלטות מסחריות לא סבירות לחלוטין, חתימה על מספר ערבויות בזו אחר זו מבלי שתהיה לחייב יכולת אמיתית לעמוד בפירעון שלהן. בוודאי שביצוע מעשים לא חוקיים, ביצוע תרמיות, מעשים פליליים, ניסיון להבריח נכסים מהנושים וכד', הובילו למסקנה של חוסר תום לב.

חוסר תום לב בתקופה השנייה, כלומר "בתוך ההליך", יכול היה להתבטא בפעולות אלו:  הסתרת נתונים מהנאמן והכונס הרשמי (הכונס הרשמי קרוי כיום "הממונה"), הסתרת נכסים שבבעלותו, אי שתוף פעולה עם  בעלי התפקיד כולל התייצבות לחקירה תוך גילוי מלא של הנתונים והמצאת מסמכים, אי מיצוי כושר ההשתכרות של החייב כדי להתפרנס, אי קיום חובות בהליך (תשלומים, הגשת דוחות וכיו"ב) ועוד.

אם היה מתגלה חוסר תום הלב בכל אחת משתי התקופות, היה הדבר עלול להוביל לביטול הליך פשיטת הרגל.

במשך השנים שלפני תיקון החוק, התפתחה הפסיקה בעניין ובית המשפט העליון קבע בפסק דין חשוב (ע"א 3224/07 אברהם בן דוד נ' הכונס הרשמי, שבו יוצג המערער ע"י משרד עו"ד שי דנה), שבכל הקשור לעניין תום הלב יש  לבצע איזון עדין בין דרישת תום הלב לבין הצורך של החייב לפתוח דף חדש בחיים. בית המשפט העליון קבע כי יש לבדוק את דרגת חוסר תום הלב  מצד אחד ומן הצד שני, את פרק הזמן שחלף מאז ההסתבכות הכלכלית – נקבע שלשני גורמים אלו ולאיזון ביניהם, יש השלכה משמעותית על שאלת תום הלב.

המצב המשפטי לפי החוק החדש:  

חוק חדלות הפירעון ושיקום כלכלי נכנס לתוקף בשנת 2019 והחליף את פקודת פשיטת הרגל הישנה. כיום, האינטרס העיקרי הוא שיקום כלכלי של החייב, אך אין זה אומר כמובן ששאלת תום הלב של היחיד ירדה מהפרק :

כיום הבחינה העיקרית שמבוצעת היא של תום הלב במסגרת ההליך, אם כי הממונה על חדלות פירעון עשוי לבחון את תום הלב  גם בשלב המוקדם יותר- שלב ההסתבכות הכלכלית בחובות. חוסר תום לב במסגרת ההליך יכול להתבטא למשל ב: אי הגשת דוחות, אי שיתוף פעולה עם הנאמן, אי עמידה בצו התשלומים שנקבע ליחיד, אי מיצוי כושר ההשתכרות של היחיד וכמובן מחדלים חמורים יותר  כגון הסתרת מידע או הפרת ההגבלות שהוטלו על היחיד.

למרות שהמטרה העיקרית היא שיקום כלכלי של היחיד, ברור שייתכנו מצבים בהם ההליך יבוטל מהסיבה שלא  ניתן לקיים את מטרת השיקום הכלכלי כי היחיד אינו מעוניין או אינו יכול להשתקם במצבו הנוכחי : כך למשל, בעניינו של יחיד המצוי בבית הסוהר בעת ההליך, או יחיד שמגיש הצהרות כוזבות וסותרות באופן שיכול להעיד על חוסר נכונות שלו להשתקם כלכלית.

לאחר תיקון החוק רכיב תום הלב נשאר מרכזי, אך עם זאת השלכותיו על ההליך עשויות להיות שונות מעט. למרות שהסנקציה של ביטול ההליך קיימת עדיין, ברוב המקרים בהם מתגלה חוסר תום לב, לא יבוטל ההליך, אלא תוארך תקופת הפירעון שתיקבע ליחיד. אם יתגלה שהיחיד ביצע  את אחת מהפעולות הבאות,  עלול בית המשפט להאריך את תקופת הפירעון שלו : אם יתברר שהיחיד נהג בחוסר תום לב במטרה לנצל לרעה את ההליכים / אם יתברר שהיחיד לא שיתף פעולה עם הנאמן או עם הממונה / אם יתברר שהיחיד הפר את ההגבלות שהוטלו עליו באופן שהיה עלול לפגוע בהליך חדלות הפירעון / אם יתברר שהיחיד יצר חוב משמעותי בזמן שידע או שהיה עליו לדעת כי יש סיכוי גבוה שלא יוכל לעמוד בהתחייבויותיו / אם יתברר כי ליחיד נוצר חוב כתוצאה מהזנחה חמורה בניהול ענייניו הכלכליים, שנעשתה בחוסר תום לב / אם יתברר שהיחיד העדיף נושה אחד על פני נושים אחרים, ניסה להבריח נכסים מהנושים / אם ניתן כנגד היחיד צו לפתיחת הליכים קודם ב-7 השנים האחרונות.

הארכת תקופת הפירעון ע"י בית המשפט יכולה להתבטא במספר חודשים של הארכה או אפילו בקביעת תכנית פירעון ללא הגבלת זמן (כעורך דין פשיטת רגל בחיפה מעל 20 שנה, אוכל להעיד כי מקרה כזה נדיר ביותר).

אחד מתפקידיו העיקריים של עורך דין פשיטת רגל בחיפה הוא להציג את גרסתו של היחיד בשאלת תום הלב בצורה נכונה, שתביא את היחיד למצב בו נקבעת לו תכנית פירעון סבירה בתשלומים חודשיים סבירים ובתוך פרק זמן מהיר.

 

 

פשיטת רגל/חדלות פרעון - עורך דין פשיטת רגל בחיפה

עורך דין פשיטת רגל בחיפה

עורך דין שי דנה – עורך דין פשיטת רגל בחיפה

מומחה בפשיטת רגל / חדלות פירעון / דיור ציבורי

משרד עו"ד שי דנה, משרד עורך דין פשיטת רגל בחיפה, נשר, טירת כרמל ואיזור הקריות, הוקם בשנת 2000 ומתמחה במתן פתרון כולל לבעיות החובות, הליכי חדלות פירעון עד להפטר, הליכי פשיטת רגל עד להפטר, מו"מ מול בנקים ונושים גדולים אחרים, הסדרי נושים, עצירת  הליכי הוצאה לפועל כולל עיכוב הליכים והקטנת חובות, ייצוג בתביעות מול חברות משכנות בעניין "דייר ממשיך" ועתירות מנהליות מול משרדי ממשלה בעניין "דייר ממשיך" בדיור הציבורי.

משרדנו מטפל כבר שנים רבות בתחומים אלו ובזכות הניסיון הרב שנצבר זכה להצלחות ניכרות בבתי המשפט השונים ואף בבית המשפט העליון.

אנו נטפל בהליכים באופן מהיר החל משלב איסוף המסמכים הדרושים להליך שנבחר ועד לשיגור הבקשות באמצעות המערכת הממוחשבת.

המשרד דוגל בליווי אישי של הלקוח מתחילת ההליך ועד השגת התוצאה המיטבית. המשרד ידוע כמשרד הנלחם על כל תיק, גדול או קטן,  תוך השקעה מקסימלית ושמירה על סטנדרטים מקצועיים גבוהים, זמינות לכל לקוח, טיפול משפטי מדויק ומתן מענה מהיר ומקצועי ללקוחות המשרד.

לקוחותינו פונים אלינו כאשר הם מחפשים עורך דין פשיטת רגל בחיפה, עורך דין פשיטת רגל בטירת כרמל, עורך דין פשיטת רגל בנשר, עורך דין פשיטת רגל בקריות, עורך דין פשיטת רגל, עורך דין חדלות פירעון, עורך דין דיור ציבורי, עורך דין הוצאה לפועל חיפה, עורכי דין הוצאה לפועל חיפה.

[grw id="1131"]

אנא השאר פרטים ונחזור אליך בהקדם

    מאמרים לפי נושא

    בחלק זה תוכלו למצוא מאמרים שכתב עו"ד שי דנה בו הוא משתף איתכם בידע הרחב שצבר במהלך השנים בתחומים הבאים:

    תיק הוצאה לפועל, הסדר חובות, עורך דין חובות, חובות בהוצאה לפועל, הסדר חובות בהוצאה לפועל, מחיקת חובות בהוצאה לפועל, מחיקת חובות לבנקים, עורך דין מחיקת חובות,הוצאה לפועל חובות,, עורך דין למחיקת חובות, פשיטת רגל, הוצאה לפועל, עורך דין הוצאה לפועל, ועוד…

    פשיטת רגל/חדלות פרעון

    פשיטת רגל

    עורך דין פשיטת רגל בחיפה / נשר / קריות / טירת כרמל משתף אתכם במאמרים שיסייעו לכם להכיר את תחום פשיטת הרגל / חדלות פירעון.

    משרדנו מתמחה בכל תחומי פשיטת הרגל, חדלות פירעון, דיור ציבורי ונותן שירותים באיזור חיפה, נשר, טירת כרמל, קריות והסביבה.

    דיור ציבורי

    חדלות פרעון ודיור ציבורי

    הוצאה לפועל