עורך דין חדלות פירעון

עורך דין חדלות פירעון

הליך חדלות פירעון  – מהתחלה ועד הסוף

למי נועד הליך חדלות פירעון ?  

 אדם עם חובות בסכום  50,000 ₪ לפחות שאינו מסוגל לפרוע אותם ולמעשה הגיע לפשיטת רגל (בעבר ההליך נקרא "הליך פשיטת רגל"). המונח "חדלות פירעון" מתאר מצב שבו האדם אינו יכול להחזיר את חובותיו לנושים שלו (האדם שנכנס להליך חדלות פירעון נקרא  בעבר "חייב" וכיום הוא נקרא "יחיד").

במקרה שיש חובות רבים – טיפול בהוצאה לפועל אינו פותר את הבעיה :

אדם שמגיע למצב קשה שבו יש לו כמה תיקי הוצאה לפועל בהם נוקטים נגדו הליכים  (למשל: עיקולים) מגלה שקשה להתמודד עם כל חוב בנפרד, ואז צריך להחליט : האם לטפל בבעיה במסגרת ההוצל"פ, או לנקוט בהליך חדלות פרעון ושיקום כלכלי. קודם כל נסביר למה פעולה במסגרת ההוצל"פ לרוב לא יעילה:

עורך דין הוצאה לפועל חיפה

הגשת בקשות נפרדות בלשכת ההוצל"פ – יקרה ולא יעילה :

בשנת 2019 החליף חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי את פקודת פשיטת רגל הישנה. כיום אפשר להגיש בקשה לאיחוד תיקים בהוצל"פ רק אם החייב מסוגל  לשלם כל חודש 3% מסך כל חובותיו (רוב החייבים לא מסוגלים). לכן, היחיד צריך להגיש בקשה  לצו תשלומים בכל תיק הוצל"פ בנפרד – פעולה יקרה, וגם לא תמיד יעילה : לא ניתן להבטיח שלאחר שניתן צו תשלומים בתיק מסוים, לא ייפתחו הליכים בתיק הוצל"פ אחר.

הגשת בקשות בלשכת ההוצל"פ – החוב לא פוחת:

גם אם יצליח החייב לקבל צווי תשלומים בכמה תיקים, הוא עלול לגלות שהסכום הכולל של צווי התשלומים, מצטבר לכמה מאות ואפילו אלפי  ש"ח לחודש – סכום שיתקשה לשלם. לא פחות חשוב : גובה החוב הכללי לא פוחת והחייב ימשיך "לגרור" את החובות למשך שנים. המסקנה: ברוב המקרים בהם החוב הוא מעל 50,000 ₪, לא נכון לפעול במסגרת ההוצל"פ,  אלא רצוי לפנות לעורך דין חדלות פירעון כדי  שיפתח בהליך חדלות פירעון ושיקום כלכלי. עכשיו נסביר מהם היתרונות של הליך חדלון פירעון:

בהליך חדלות פירעון מטפלים בכל החובות ביחד:

פתיחה בהליכי חדלות פירעון תביא לכך שהטיפול בכל החובות יבוצע באופן מאוחד וההליכים בכל תיקי ההוצל"פ יעוכבו, כך שהנושים לא יוכלו  לפעול כנגד החייב בהוצל"פ וייחסך הצורך להתעסק בכל תיק בנפרד.

הליך חדלות פירעון מעניק עיכוב גורף לכל ההליכים וההגבלות:

פרק זמן קצר לאחר שעורך דין חדלות פירעון / פשיטת רגל מגיש את הבקשה, ניתן עיכוב של כל ההליכים וההגבלות נגד היחיד. בניגוד לעיכוב ההליכים בהוצל"פ, עיכוב הליכים במסגרת הליך חדלות פרעון הוא גורף ומקיף את כל ההליכים, גם למשל : עיקול מנהלי שהוטל ע"י עירייה שלא במסגרת הליכי הוצל"פ – עיקול כזה לא ניתן לביטול במסגרת ההוצל"פ, אך מבוטל מיידית כשניתן הצו הראשוני בהליך חדלות פירעון.

עורך דין פשיטת רגל

הליך חדלות הפירעון מביא שקט נפשי ואפשרות לעבוד ביתר קלות  :  

הצו הראשוני בהליך חדלות הפירעון מקנה ליחיד עיכוב הליכים ונותן אורך נשימה ושקט נפשי בשל הפסקת העיקולים, ההתראות וההגבלות השונות. חייבים רבים מגלים כי לאחר תקופה ארוכה של בריחה מהחובות, מהעיקולים ומהנושים שלהם, הם יכולים לעבוד במקום עבודה יציב וקבוע, המשכורת וחשבון הבנק מוגנים מעיקול וכל האנרגיה שהושקעה בעבר בניסיון לבטל את העיקולים וההגבלות, מופנית עכשיו לשיקום חייו.

הליך חדלות פירעון מביא לוודאות כלכלית :

יתרון חשוב נוסף של הליך חדלות פירעון : ההליך מקנה ליחיד ולמשפחתו אפשרות לנהל חשבון בנק באופן רגיל וגם וודאות רבה יותר לגבי התנהלותה הכלכלית של המשפחה בשנים הבאות.

הליך חדלות פירעון מביא למחיקת חובות:

ההבדל המשמעותי ביותר הוא כמובן העובדה שהליכי חדלות פירעון (כמו פשיטת רגל בעבר) הם היחידים שיביאו בסופו של דבר למחיקת חובות : יחיד אשר פנה לעורך דין חדלות פירעון  ונקט בהליכי חדלות פרעון, יקבל בסוף ההליך הפטר, כלומר: מחיקת חובות ואפשרות לפתוח דף חדש בחייו. עכשיו נפרט לגבי המקום בו מתקיים ההליך:

הליך חדלות פירעון בחובות בסכומים שונים

אם גובה החובות הכולל של היחיד הוא בין 50,000 ₪ ל-150,000 ₪ – יתנהלו הליכי חדלות הפירעון בלשכת ההוצל"פ.  תוכן המאמר נכון להליך המתנהל בפני הממונה ובשינויים קטנים – גם להליך חדלות פירעון בפני ראש ההוצל"פ.

אם גובה החובות הכולל הוא מעל 150,000 ₪ – יתנהל הליך חדלות הפירעון בפני הממונה על חדלות הפירעון במשרד המשפטים, שנקרא בקיצור – "הממונה" (האגף שהיה אחראי במשך עשרות שנים על הליכי פשיטת רגל).

אדם שסך חובותיו פחות מ-50,000 ₪ לא יוכל לנקוט בהליך חדלות פירעון, אלא אם כן הוכיח לרשם ההוצל"פ שקיימים נימוקים מיוחדים המצדיקים הכנסתו להליך.

הליך חדלות פירעון בפני הממונה :

 הליך בפני הממונה נפתח בהגשת בקשה לפי חוק חדלות פירעון. עורך דין חדלות פירעון יגיש בקשת חדלות פירעון ובדרך כלל לאחר כ-30 יום יינתן צו פתיחת הליכים (לעיתים מתארכת התקופה עקב עומס עבודה בהוצל"פ / ממונה). באופן כללי ההליך מהיר יותר מההליך הקודם (פשיטת רגל)

הליך חדלות פירעון בלשכת ההוצל"פ:

 הליך חדלות פירעון המתקיים בלשכת ההוצל"פ, נפתח באותה צורה כמו אצל הממונה, בתוספת שלב נוסף: לאחר הגשת הבקשה נקבעת ישיבה שבה מתבקש היחיד להציע לנושים שלו הצעת הסדר לסילוק חובותיו, כלומר סכום מזומן או שילוב של סכום מזומן עם תשלומים נוספים לתקופה כלשהי. אם היחיד והנושים לא מגיעים להסכמות במסגרת ישיבת ההסדר, ממשיכים לשלב הבא – צו פתיחת הליכים.

הסדר עם הנושים:

בהליך בפני הממונה לא נקבעת ישיבה לעניין הסדר, אבל זה כמובן לא מונע מהיחיד להציע לנושים הצעת הסדר בכל שלב, גם בהליך המתקיים בפני הממונה. לשם הגעה להסדר בסכום המינימלי האפשרי, מומלץ שהיחיד יהיה מיוצג ע"י עורך חדלות פירעון שזהו תחום מומחיותו.

הצו הראשוני בהליכי חדלות הפירעון – "צו פתיחת הליכים" :

הוצאה לפועל

הצו הראשוני שניתן בהליך הוא צו פתיחת הליכים. הצו יכלול מינוי של נאמן  ויפרט את הפעולות העיקריות שהנאמן צריך לנקוט עם תחילת ההליך (נאמן = עו"ד שממונה על חקירת היחיד, מרכז את ההמלצות בעניין היחיד ומגיש אותן לשופט / רשם שדן בתיק). צו פתיחת הליכים יקבע עיכוב של כל ההליכים כנגד היחיד, באופן גורף.

ביטול עיקולים והגבלות:

צו פתיחת הליכים יכלול ביטול של עיקולים שהוטלו בעבר (למשל: על משכורת או על חשבון הבנק) וגם ביטול של הגבלות שהוטלו בעבר (למשל: הגבלת רישיון נהיגה).

ניהול חשבון הבנק במסגרת ההליך:

בד"כ יכלול הצו גם תנאים לניהול חשבון הבנק של היחיד. הצו יפרט את החובות שהיחיד צריך למלא במסגרת הליך פשיטת רגל,  כולל חובה לשלם תשלום חודשי, להגיש דוחות וכו'. בדרך כלל יפרט הצו גם את המועד לדיון בבית המשפט (או בלשכת ההוצל"פ – תלוי איפה מתנהל ההליך).

תפקידו של עוה"ד המייצג:

ברור שחלק מתפקידו של עורך דין חדלות פירעון מיומן הוא לסייע ליחיד בביצוע המטלות ולפתור כל בעיה שמתעוררת מול בית המשפט, הממונה או הנאמן (לדוגמה: צו תשלומים גבוה מדי שנקבע ליחיד – במקרה כזה תפקידו של עורך דין חדלות פירעון להגיש בקשה להפחתת צו התשלומים), סיוע בעריכת הדוחות שיש להגיש וכו'.

שלב "תקופת הביניים":

לאחר שניתן "צו פתיחת הליכים" מתחילה "תקופת ביניים" בה מבצע הנאמן בדיקה של מצבו הכלכלי של היחיד (תקופת הביניים מסתיימת עם מתן "צו שיקום כלכלי", שעליו נסביר מיד). בתקופת הביניים היחיד צריך לעמוד בכל המטלות של הליך חדלות הפירעון / פשיטת הרגל, כולל תשלומים חודשיים, הגשת דוחות וכו'. בתקופה זו גם בודק הנאמן את תביעות החוב שהגישו הנושים לתיק חדלות הפירעון : כל הנושים של היחיד מחויבים להגיש מחדש לתיק חדלות הפירעון את תביעת החוב שלהם – נושה שלא יעשה זאת עומד בפני סכנה שהחוב שלו יתבטל ולא יוכל לתבוע אותו יותר מהיחיד.

עורך דין שי דנה

דוחות של הנאמן והממונה:

עם סיום בדיקותיו (לפי החוק תוך 9 חודשים, אך בד"כ התקופה מתארכת) מגיש הנאמן לממונה דו"ח עם ממצאי הבדיקה שלו. הממונה מקבל לידיו את הדו"ח של הנאמן, ותוך 60 יום הוא אמור להגיש לבית המשפט הצעה לתוכנית שיקום כלכלי של היחיד.

"צו שיקום כלכלי":

אחרי שבית המשפט מקיים דיון בהצעה של הממונה, הוא נותן את הצו השני בהליך- "צו לשיקום כלכלי" של היחיד, שבו נקבע התשלום חודשי שעליו לשלם מכאן והלאה, ומספר החודשים לתשלום, הנקראת "תקופת התשלומים". בהליך חדלות פירעון עורך דין מומחה יחתור כמובן להשיג ללקוח את הסכום החודשי המינימלי האפשרי.

אורך תקופת התשלומים  ב"צו שיקום כלכלי":

אורך תקופת התשלומים שנקבע בצו שיקום כלכלי, יהיה בדרך כלל 3 שנים ממועד צו השיקום הכלכלי. במקרים מתאימים בית המשפט מוסמך להאריך או לקצר את התקופה.

התשלום החודשי שייקבע ליחיד ב"תקופת התשלומים":

התשלום שייקבע ליחיד בתקופת התשלומים יתבסס על יכולת ההשתכרות שלו ויהיה מדויק יותר מהתשלום שנקבע לו בצו פתיחת ההליכים.

קיצור או הארכה של תקופת התשלומים לאחר מתן "צו שיקום כלכלי":

החוק קובע כי בית המשפט רשאי לקצר או להאריך את תקופת התשלומים שנקבעה בצו השיקום הכלכלי, אם השתנו הנסיבות לאחר שהצו ניתן (במקרה שינוי נסיבות קיצוני לרעה, היחיד יכול לבקש ולקבל גם הפטר). מצד שני: נימוק נפוץ להארכת צו התשלומים במסגרת הליך חדלות פירעון ושיקום כלכלי הוא – אי עמידה של היחיד בתשלומים שנקבעו לו בצו השיקום הכלכלי.

"הפטר בחדלות פירעון" :

הפטר בחדלות פירעון הוא מחיקת חובות סופית, שאחריה נסגרים תיקי ההוצאה לפועל ע"י ראש ההוצאה לפועל (לאחר שעורך דין חדלות פירעון המייצג הגיש בקשות לסגירת התיקים). מחיקת חובות מבוצעת בדרך כלל לאחר שהיחיד שילם את כל התשלומים שנקבעו לו במסגרת "צו השיקום הכלכלי". אך קיימת אפשרות נוספת להפטר עליה נפרט עכשיו- "הפטר לאלתר" :

הפטר לאלתר :

במקרים מתאימים  רשאי בית המשפט לוותר על "צו שיקום כלכלי" ולתת ליחיד במהלך הדיון או זמן קצר אחר כך, "הפטר לאלתר" בחדלות פירעון, כלומר : מחיקה מיידית של החובות. תפקידו של עורך דין חדלות פירעון מיומן הוא לאתר את הנסיבות המצדיקות מתן הפטר לאלתר.

דוגמאות להפטר לאלתר :

דוגמא לאדם שיקבל הפטר לאלתר בהליכי חדלות הפירעון: אדם המוכר ע"י המוסד לביטוח לאומי כנכה ואיבד את כושר עבודתו באחוזים גבוהים ולצמיתות – במקרה כזה, כושר ההשתכרות שלו מצומצם ואינו עולה על דמי המחייה בכבוד ולכן קיים סיכוי משמעותי שיינתן לו הפטר לאלתר. דוגמא נוספת:  אדם מבוגר מאוד. המשותף לכולם הוא חוסר התועלת בהמשך ההליך מאחר ובגלל מצבו לא ניתן לחייב אותו לשלם צו תשלומים חודשי בסכום משמעותי.

בקשה של היחיד לקצר את תקופת התשלומים  שנקבעו :

יחיד יכול לבקש לשנות את תקופת התשלומים שנקבעה לו בהליך חדלות פירעון: אם בצו השיקום הכלכלי נקבעה ליחיד תקופת תשלומים העולה על 3  שנים, ניתן להגיש לבית המשפט בקשה לקיצור התקופה. הבקשה תוגש ע"י עורך דין חדלות פירעון רק לאחר שחלפו שלוש שנים או יותר ממועד הצו לשיקום כלכלי. תנאי להגשת הבקשה – שהיה מאמץ משמעותי של היחיד לסילוק החובות ושיתוף פעולה מלא מצדו.

פשיטת רגל וחדשות פרעון

נסיבות חדשות המתגלות לאחר שניתן צו שיקום כלכלי:

היחיד יכול לבקש מבית המשפט לקצר את תקופת התשלומים, אם לאחר שניתן צו שיקום כלכלי התגלו נסיבות חדשות המראות שינוי משמעותי לרעה במצבו (למשל: מחלה, שמונעת ממנו לעבוד באופן מתמשך ולפרק זמן ממושך). במקרים כאלו, מוסמך בית המשפט לקצר את תקופת התשלומים, או אפילו לתת הפטר מידי, הכול לפי הנסיבות של המקרה. מומלץ להגיש את הבקשה באמצעות עורך דין חדלות פירעון מיומן.

בקשה להקדמת תשלומים:

 היחיד יכול גם לבקש לקצר את תקופת התשלומים שנקבעה לו בצו השיקום הכלכלי על ידי הגדלת התשלום החודשי או : על ידי  תשלום חד פעמי, וזאת כדי לקבל הפטר מוקדם יותר. החוק מאפשר זאת בתנאים הבאים: יש להגיש בקשה לבית המשפט, שישמע את עמדת הנושים ויאשר את הבקשה, אם ישתכנע שמקור הכסף אינו מסכומים שהוסתרו ע"י היחיד במשך ההליך. אם הבקשה תאושר, ההפטר יתקבל מוקדם יותר.

בהליך חדלות פירעון עורך דין נושא תפקיד משמעותי :

תחום חדלות פירעון ופשיטת רגל דורש מומחיות מיוחדת, והיכרות של עורך חדלות פירעון עם החוקים  והפרקטיקה המיוחדת לתחום זה. מומלץ לבחור משרד עורכי דין חדלות פירעון לפי המלצות של לקוחות שיוצגו על ידי אותו עו"ד. בהליך חדלות פירעון עורך דין נדרש לטיפול רציף והגנה על האינטרסים של הלקוח מול הנאמן, הנושים, הממונה, בית המשפט ושאר הגופים המעורבים בהליך. מניסיוננו, פנייה למשרד עורכי  דין חדלות פירעון / פשיטת רגל על סמך התרשמות מפרסום בלבד או מכתבה מפרגנת בעיתון, עלולה להביא לאכזבה רבה ואף פגיעה בלקוח, כאשר  משרד עורכי דין המייצג ישיג ללקוח תוכנית פירעון בסכום מוגזם ולא מוצדק, או אפילו בסכום שבו הלקוח יתקשה לעמוד עד סוף התקופה.

תקשיבו ללקוחות שלנו

לקוח בשנות ה-30 לחייו בעל עבר פלילי עשיר, שחובותיו  הסתכמו במאות אלפי ₪, הגיש באמצעות המשרד בקשה לפשיטת רגל. למרות שהמנהל המיוחד התנגד באופן נחרץ להכרזת פשיטת רגל ואף הגיש מספר בקשות לביטול ההליך, הוכרז הלקוח בסופו של דבר פושט רגל ואף ניתן לו הפטר מיידי !. מקרה זה מוכיח כי טיפול מדויק ואיכותי בצד מסירות מקצועית יכולים להביא פתרון גם למקרים הקשים ביותר ולהוציא את הלקוח מהבור הכלכלי אליו נקלע אל דרך חדשה של חופש מחובות.

גרושה המגדלת לבדה 4 ילדים הגישה באמצעות המשרד בקשה לפשיטת רגל בשל חובות בסך כ- 500,000 ₪. המנהל המיוחד בתיק דרש את ביטול ההליך מאחר וטען כי הלקוחה הסתירה מידע בעברה (הליך פלילי של קבלת דבר במרמה). עו"ד דנה הצליח לשכנע את בית המשפט שלא לבטל את ההליך ואף להביא לבדיקת תביעות החוב בתיק. לאחר בדיקת תביעות החוב, הסתיים התיק בתשלום של כ-6,000 ₪ בלבד !. מקרה זה מוכיח כי עמידה על זכויות החייב, בצירוף טיפול מקצועי ומיומן יכולים להתגבר אף על מקרים קשים ומורכבים.

לקוח הגיש באמצעות המשרד בקשת פשיטת רגל  שניה, לאחר שבקשה קודמת שלו לפש"ר נדחתה בעבר בשל חוסר תום לב. ללקוח היו בעבר נכסים בשווי מיליוני ₪ אך הסתבך בחובות בסכום העולה על 2  מיליון ₪. במסגרת ההליך נאלצנו אף להגיש ערעור על החלטת המנהלת המיוחדת בתביעת חוב של הנושה הגדול ביותר בתיק. בסופו של דבר ולאחר מאבק עיקש למען הלקוח נקבעה לו תכנית פירעון של  כ-60,000 ₪. המקרה מוכיח כי אין להיתפס לייאוש גם החובות גבוהים מאוד, וכי כל מקרה של כשל כלכלי ניתן לפתור באמצעות ייצוג מקצועי ומיומן.

לקוחה שנשאה במשך שנים רבות נטל של חובות מוצהרים בסך 2.9 מיליון ₪,  פנתה למשרדנו ולאחר בחינת העניין הוגשה בקשה לפשיטת רגל. לאחר כשנה וחצי זכתה הלקוחה בהפטר מחובותיה כנגד תשלום כולל של כתשעת אלפים ₪ והיא יכולה לפתוח דף חדש בחייה. המקרה מוכיח כי ייצוג מקצועי ומסור יכול לסיים תקופות ממושכות של סבל  נפשי תחת נטל החובות.

אנא השאר פרטים ונחזור אליך בהקדם

    מאמרים לפי נושא

    בחלק זה תוכלו למצוא מאמרים שכתב עו"ד שי דנה בו הוא משתף איתכם בידע הרחב שצבר במהלך השנים בתחומים הבאים:

    תיק הוצאה לפועל, הסדר חובות, עורך דין חובות, חובות בהוצאה לפועל, הסדר חובות בהוצאה לפועל, מחיקת חובות בהוצאה לפועל, מחיקת חובות לבנקים, עורך דין מחיקת חובות,הוצאה לפועל חובות,, עורך דין למחיקת חובות, פשיטת רגל, הוצאה לפועל, עורך דין הוצאה לפועל, ועוד…

    פשיטת רגל/חדלות פרעון

    פשיטת רגל

    עורך דין פשיטת רגל בחיפה / נשר / קריות / טירת כרמל משתף אתכם במאמרים שיסייעו לכם להכיר את תחום פשיטת הרגל / חדלות פירעון.

    משרדנו מתמחה בכל תחומי פשיטת הרגל, חדלות פירעון, דיור ציבורי ונותן שירותים באיזור חיפה, נשר, טירת כרמל, קריות והסביבה.

    דיור ציבורי

    חדלות פרעון ודיור ציבורי

    הוצאה לפועל